Razmišljate da nabavite kućnog ljubimca, ali brinete da vaše stvari mogu biti uništene? Evo kako da spremno dočekate novog četvoronožnog člana.

Da li ste spremni za kućne ljubimce?

Većina vas sa nestrpljenjem išcekuje svakodnevnu igru I maženje sa kućnim ljubimcima, ne razmišljajući o njihovoj brizi u starosti.
Dakle, pre nego što krenete sa pričom da vam kućni ljubimci mogu ulepšati život, razmislite o tome kakav im život možete pružiti. Osim hrane i vode, zdrav i srećan ljubimac je onaj koji ima redovnu aktivnost, druženje i ljubav. Proverite da li imate resursa, vremena i energije da im omogućite život kakav zaslužuju, pre nego što ih dovedete u svoj dom.

Iako posedovanje kućnih ljubimaca zahteva dosta vremena, ulaganja i posvećenosti, nemaju svi kućni ljubimci iste zahteve.
Različiti ljubimci i rase imaju različite potrebe i aktivnosti.

5 saveta za zaštitu stvari domaćinstva od kućnih ljubimaca:

 1. Posvetite im pažnju
  Ne dozvolite im da naprave štetu i unište nameštaj ili vaš omiljeni odevni predmet. Svakodnevno im posvetite pažnju.
  U zavisnosti od veličine i rase kućnih ljubimaca, barem jednom dnevno ih izvodite u šetnju.
 2. Ne zaboravite na vreme za igranje
  I mačke i psi zahtevaju redovnu igru kako bi ih sprečili da unište stvari u domaćinstvu. Kupite igračku koja odgovara njihovoj dobi i veličini, i naučite ih da se igra sa njom.
 3. Odvojite vreme za obuku
  Obezbedite im adekvatnu obuku i podučavajte ih o osnovama  ponašanja. Pobrinite se da cela porodica učestvuje u dresuri. Ako nemate vremena, na raspolaganju su vam dreseri, angažujete ih na vreme.
 4. Obezbedite im siguran dom
  Štenci i mačići se mogu zavući bilo gde. Odvojite vreme i pregledajte svoj dom, poput ormara sa otrovnim sredstvima. Uklonite opasne predmete i sprečite da ne dođe do neželjenih događaja.
 5. Zaštitite nameštaje
  Pokrivate ceo kauč ili samo nogare kako biste ih zaštitili od grebanja i žvakanja. Postoje i drugi načini da zaštitite nameštaj od oštećenja. Možete pronaći razne sprejeve koji ih mogu sprečiti u misiji da  unište predmete domaćinstva.