Kako da prođete jeftinije sa prtljagom?

Bila sam od onih kojima ni jedan kofer nije dovoljno veliki za sve stvari koje nosim na put. Sve te odevne kombinacije, uklapanje stilova, garderoba „za svaki slučaj“, cipele za veče, dan... Spisak pola kilometra dug, a realno kada se vratim sa puta 70% stvari nisam ni pipnula.

sava osiguranje

Oči mi je otvorila računica da izgubim jedno celo sedmodnevno putovanje zbog kupovine avio karte sa prtljagom. Ako uspem sve da spakujem u ručni prtljag do 8 kg otvara se neuporedivo mnogo više opcija sa niskotarifnim kompanijama plus jeftinije varijante na redovnim letovima.

  • Prvo što može da pomogne je da umesto krutog kofera uzmete torbu ili ranac koji je fleksibilniji i može uvek da se ugura još nešto i obično obiluju spoljnim džepovima u koje možete lepo da organizujete odlaganje dokumenata, kozmetike, knjiga, vodiča ili nekih grickalica.
  • Ponesite stvari koje su vam zaista neophodne i koje se lako kombinuju za različite prilike: pantalone u kojima možete da obilazite grad ali isto tako izađete uveče u diskoteku, tunika u kojoj možete na plažu i u šetnju, papuče i za plažu i hodanje po gradskim ulicama... Nije loša ideja da sa sobom imate malu količinu praška ili sapun za veš, da možete da properete zaprljanu majicu ili čarape, pa ne morate mnogo sa sobom da pakujete. Jedan dobar primer je prijateljica koja nosi veliku maramu koja joj je višenamenska: kao haljina za plažu, ogrtač, peškir za plažu, prostirka za izlet, jastuk, zavesa, šal, marama za glavu... Pametno zar ne?
  • Tehnika slaganja stvari umnogome olakšava pakovanje. Nejefikasnijom se pokazalo rolanje stvari (imate na internetu da pronađete videa sa tačnim uputstvom) i pakovanje stvari u stvari, npr. čarape u cipele i slično.
  • Ranije sam nosila hrpu lekova i antiseptika za sve i svašta (alkohol, povidon jod, hidrogen), sada samo jedan univerzalni lek protiv bolova i polisu putnog zdravstvenog osiguranja jer mogu da se obratim za stručnu pomoć ako se nešto neplanirano dogodi. I eto još jednog praznog nesesera za nešto potrebnije.
  • Ne nosim više fotoaparat, naučila sam kako da sa mobilnim telefonom dobijem slike istog kvaliteta.
  • Gotovo svaki smeštaj ima sapun, šampon i nije neophodno da vam se nađu u torbi, a ako se ipak odlučite, možete naći u drogerijama mala putna pakovanja i poštovati da ne po pređu 100ml tečnosti koliko je dozvoljeno uneti u ručnom prtljagu. Takođe, sredstva za ličnu higijenu su pristupačna na svakoj destinaciji na koju idete. Možete računati i na to.

Preispitajte svoju naviku da u prtljag stavljate pola ormana stvari koje vam realno nisu potrebne, a benefit ćete osetiti već prvom prilikom kada vam ostane više novca zbog jeftinije avio karte, koji ćete moći da iskoristite za neka nova putešestvija.