To je taj deo godine kada se mi vinoljupci radujemo silasku grožđa sa vinove loze. Jesen! Deca se vratila u škole, poslovni ljudi lome mozak oko novih tržišta, ali vikende ljubomorno čupamo od svih tih obaveza i pred očima konstruišemo vatromet boja sa brežuljkastih rudnika omiljene nam tečnosti.

Prelazimo na desetine  putopisa, blogova, V logova, turističkih ponuda i neumorno beležimo one najiskričavije. Maštu nam zaokuplja kako kvalitet vina, tako i sve ono što se može na takvom putu doživeti. Dajemo prednost odlasku automobilom. Posebno ushićenje zasigurno se doživi vijuganjem kroz brdovite pejzaže pune kvrgavih, starih stabala loze sa rubin crvenim i zlatnim slasnim grozdovima. Bezbrižnost kupujete i osiguranjem automobila, da vam se ne desi situacija kao jednom prilikom nama, da smo na kraju putovanja doživeli neprijatnost - oštećenje automobila, a mi bez para (opušteno se uživalo 😊) nismo imali za šlep službu. Sreća pa je bio jedan domaći u našem društvu i preko prijateljskih veza sredio da taj dan ne ostanemo na magistrali.

sava osiguranje

 

Većina vinarija nudi posebne događaje i iskustva: da učestvujete u berbi, da gazite grožđe bosim nogama, posebnu hranu, muziku uživo, razne festivale…

Verovatno će u odabiru destinacija da se vodi polemika prema tome šta nekome više prija. Provansa je izbor onih koji vole provereno, poznate ukuse s obzirom da se tu vina prave još od Rimljana. 

Bordo će odabrati zaljubljenici u Merlo, Caberne frank, tamni Caberne Sovinjon i sve njihove mešavine.

Sa širokim rasponom vrsta u Italiji ne možete da omašite. Od Veneta, preko Toskane i Pijemonta do Lombardije i Sicilije na svakom mestu ćete naći jednog omiljenog „dobrog tečnog duha“ zatvorenog u boci.

Nemojte ni slučajno da propustite istraživanje osetljivosti nepca ni u Španiji, Portugaliji, Sloveniji, Austriji…

Vino spojeno sa ukusima lokalnih kuhinja i predelima sa varijantama boja koje oduzimaju reči je nešto što želimo sami sebi svake jeseni, a sada i Vama dragi prijatelji.